Rug- en Nekscholing

Wat is rugscholing?

Bij rugscholing leert u veilig uw rug te gebruiken. In onze fysiotherapiepraktijk leert u o.a. gewichtheffertechnieken, om op een veilige manier te bukken en te tillen. Hieronder vindt u meer informatie over de rug en hoe de klachten ontstaan.

 

 

 

 

 

 

 

Werking van de rug

De rug zit ingewikkeld in elkaar. Allerlei spieren, wervels, banden en tussenwervelschijven vormen samen de rug. De meeste kans op overbelasting maken de tussenwervelschijven, vooral de ondersten van de lage rug. Van alle rugklachten komt 90% voort uit de tussenwervelschijven. Om de meeste rugklachten te kunnen begrijpen, hoeft u alleen maar de werking van de tussenwervelschijf in het algemeen te begrijpen en die is eenvoudig. De tussenwervelschijf bestaat uit een vloeistof kern omringd door stevige banden. Tezamen vormen ze een perfect veersysteem. De banden worden op spanning gezet door de krachten in de kern en door buigbewegingen. De achterste banden worden het zwaarst belast bij bukken, zitten, tillen en buikspieroefeningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekscholing 

Er wordt gekeken naar de houdingen en bewegingen die de klachten versterken en/of veroorzaken.
De therapie bestaat uit:

  • informatie en uitleg over de werking van de nek en het ontstaan van klachten
  • het aanpassen van de nekbelastende houdingen en bewegingen.
  • het aanleren van minder belastende zithoudingen.
  • advies in ergonomische aanpassingen van de werkplek en/of thuissituatie.

Hierdoor wordt de oorzaak van de klachten aangepakt. Deze aanpak helpt niet alleen mee de aanwezige klachten op te lossen of te verminderen, maar het werkt ook preventief, waardoor de kans op herhaling kleiner wordt.

Zie webwinkel op onze homepagina.